Bevanda: Improve coordination between monetary and fiscal authorities

Glavna tema konferencije bila je “Osiguranje depozita u Evropi - preslikavanje mape”

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio je danas u Sarajevu Međunarodnu konferenciju Evropskog foruma osiguravatelja depozita i Agencije za osiguranje depozita BiH.

U uvodnim obraćanjima Bevande te direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimira Šoljića i predsjednik Evropskog foruma osiguravatelja depozita Tierija Disao (Thierry Dissaux) naglašen je značaj usuglašavanja propisa s pravnom tečevinom EU.

Glavna tema konferencije bila je “Osiguranje depozita u Evropi – preslikavanje mape”, a ovaj događaj bio je i prilika da se obilježi 20. godišnjica rada Agencije za osiguranje depozita.

Bevanda je naglasio da je iskustvo pokazalo kako je nužno mijenjati zakonske propise, ali i poboljšati koordinaciju monetarnih i fiskalnih vlasti.

- Velika finansijska kriza koja je iza nas je pokazala da su male i otvorene ekonomije poput ove u Bosni i Hercegovini vrlo osjetljive na vanjske šokove te da nemaju razvijene instrumente za odbranu od tih šokova - naglasio je Bevanda.

Dodao je kako je nužno osigurati da finansijski sektor bude pod kontrolom ispravno reguliran, te da se ojačaju institucije kako bi se mogle nositi s krizama.

- U tom pravcu je u Bosni i Hercegovini uvedena nova bankarska regulativa zasnovana na Bazelu III i Evropskim direktivama. Regulativa je usmjerena ka usuglašavanju sa zakonodavstvom Evropske unije s ciljem modernizacije bankarskog sektora, kapitalnog jačanja banaka i povećanja otpornosti sektora - istaknuo je Bevanda.

Na kraju svog obraćanja poželio je ostvarivanje zacrtanih strateških ciljeva sa željom da ova konferencija pomogne u razmjeni iskustava, unapređenju stabilnosti bankarskog sektora te ponudi odgovore na brojne izazove s kojim se susreću sudionici na finansijskom tržištu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

Previous

El Terrat, the producer of Buenafuente, triples the profits

Next

"That is a brothel like a cathedral": the rebuke of Jordi Cruz to Vicky for what he did in 'MasterChef Celebrity'